Lieve Snauwaert strijdt tegen uitbreiding schietstand op gemeenteraad
21 September 2016
Groen-gemeenteraadslid Lieve Snauwaert heeft samen met enkele buurtbewoners beroep aangetekend tegen een nieuwe milieuvergunning voor schietstand Tir der Kempen in Noorderwijk. Volgens de nieuwe milieuvergunning zou de schietstand veel meer dan nu al het geval is, gebruikt worden, met alle extra geluidsoverlast voor de buren die daarbij komt kijken. Maar op de gemeenteraad van begin september bleek politiek Herentals weinig moed te tonen. Het verhaal kwam eerder toevallig bij Lieve Snauwaert. Ze werd getipt en besloot iedereen samen te roepen om actie te ondernemen. En gelukkig maar, want de notulen van het schepencollege waar de vergunning ter sprake gekomen was, lieten al een paar weken te lang op zich wachten. Lieve kreeg de info net op tijd om nog beroep aan te tekenen, want ze wist van bij de vorige milieuvergunning dat niet iedereen zit te wachten op meer schietgeweld in Noorderwijk. "Toen waren er 8 of 9, nu zullen er 20 zijn", vertelt Lieve. "We zijn niet per se tegen de schietstand, maar wel tegen de uitbreiding. Elke woensdag en zaterdag, van tien uur 's ochtends, tot 19 uur 's avonds zou er dan om de drie seconden een schot klinken."
"Hetzelfde verhaal, zo'n 30 zondagen per jaar. 19 daarvan zijn in de wintermaanden, van november tot eind februari. Ze redeneren dat de mensen in de winter gewoon opgesloten zitten in hun huis en dat ze daar dan geen last van hebben. En dan hebben ze nog 10 wedstrijdzondagen, die ze natuurlijk in de zomer gaan plannen."
Dreigende taal van uitbater
Dat het verhaal gevoelig ligt, bleek begin september net voor de gemeenteraad, toen Lieve haar verhaal deed voor de camera van RTV Kempen. Net na het interview, vlakbij de schietstand, liet uitbater Frans Peeters duidelijk merken wat hij van de actie van Groen Herentals vindt.
"Hij kwam me bedreigen. Ik stond stil met de fiets, toen er plots een auto stopte en mijnheer Peeters agressief uitstapte: 'En wat kom jij hier doen? En wat heb je allemaal verteld? En wie ben jij, wat is uw naam?' Ik zei mijn naam, vertelde dat ik bij Groen Herentals ben en dat het die avond op RTV kwam met mijn naam eronder."
"Hij zei: 'Wat, RTV? Het zal niet waar zijn. Ik ga dat tegen houden. Weet jij eigenlijk wel hoeveel kosten dat ik al gemaakt heb?' Ik zei dat dit gewoon geen goeie plek is daarvoor. Daarna zei hij nog dat hij mij ging achtervolgen en dat het mij veel geld zou kosten. Toen ben ik naar de politie gestapt en heb ik een klacht ingediend voor intimidatie."
Niet de eerste keer
Lieve stond niet versteld van de uitval. Het is volgens haar een publiek geheim dat mijnheer Peeters al eerder buurtbewoners bedreigde bij klachten over de schietstand.
"Die mensen zijn bang. Dat wist ik van te voren. Die durven hun mond niet open doen. We hoorden enkel op de gemeenteraad 3 CD&V'ers op rij zeggen dat ze er geen problemen mee hebben, zelfs niet voor kinderen."
De enkelingen die op de gemeenteraad wel durfden opdagen, zagen dat er vanuit de stad maar weinig politieke moed en wil was om dit probleem aan te pakken.
"Stemmen mocht niet (juridisch kan niet over een milieuvergunning gestemd worden), de mensen van de N-VA zouden zich onthouden, maar ze zijn wel tegen de uitbreiding op zondagen. Ze zeggen dat er nog dagen zijn in de week."
En nu?
"We hebben met een groep mensen beroep aangetekend. Als de provincie het beroep sterk genoeg vindt, gaan die mensen gehoord worden door de deputatie. Daar is nog een kans om het tegen te houden. Ik heb hoop."
"Weet je, sommige mensen zeggen dat we onverdraagzaam zijn, maar daar heeft dit niets mee te maken. We schermen voor de mensen die bang zijn om te reageren. Wij zeggen: 'Het is er nu, laat het zoals het is, zonder het nog te willen uitbreiden.' Maar waar moet je dan verdraagzaam voor zijn? Voor veel lawaai waar mensen echt last van hebben? Dat is de wereld op zijn kop."
"De anderen zeggen: 'Ze zijn hier komen wonen. Da's zoals bij een luchthaven.' Maar als je aan een luchthaven gaat wonen, weet je dat daar vliegtuigen zijn. Maar heel veel mensen hebben geen weet van die schietstanden. Een buur van mij is van plan daar te gaan wonen, recht in de schietlijn, en die wist van niks. Die is nu ook ontzet."
"Trouwens, wij zijn tegen de uitbreiding, he. Er zijn heel veel nieuwbouwprojecten aan de gang, die ook in die schietlijn liggen. Jonge gezinnen die daar komen wonen, kennen de schietstand misschien wel, maar niet de uitbreiding die op tafel ligt. En da's fout."