Nieuwjaarsboodschap en wensen

21 Januari 2023

Nieuwjaarsboodschap en wensen

Dit Herentals verdient een stadsbestuur dat zich bezighoudt met wat goed is voor Herentals.

2022 was weer een woelig jaar. Ik ga er niet te lang bij stil staan, maar het jaar eindigde wel zoals het begonnen is: het stadsbestuur dat toestaat dat open groene ruimte verdwijnt. In januari was het de Dreef en in december Ekelen/Wuytsbergen en de Molekens.

Het stadsbestuur zegt niet anders te kunnen, want het is allemaal woongebied. Maar wat niet kan voor onze natuur, kan wel voor bepaalde bedrijven. Een zonevreemde horecazaak kan geregulariseerd worden, maar het zogenaamde zonevreemde Poederkotbos moet verdwijnen? En op de Molekens mogen huizen gebouwd worden, waar nu bomen staat die door Agentschap Natuur en Bos niet mogen gekapt worden.

Ook op vlak van mobiliteit en ontharding was 2022 een verloren jaar. Er is simpelweg niets gedaan. Niets.

Dit Herentals verdient een stadsbestuur dat zich bezighoudt met wat goed is voor Herentals. Een bestuur dat beslissingen durft te nemen voor een beter Herentals. Nu en in de toekomst.

Sinds deze zomer luidt onze slogan: Groen is meer dan groen.  En dat klopt ook.
Naast de belangrijke thema's mobiliteit en groene, open ruimte zijn we al een tijdje bezig om de armoede problematiek hoger op de Herentalse politieke agenda te krijgen.  Want ook in Herentals zijn er vele die het elke dag, elke week, elke maand moeilijk hebben om rond te komen. Gezond eten en leven, een -ook letterlijk- warme thuis, leuke dingen kunnen doen, het is niet voor iedereen mogelijk.

We pakken dit niet alleen vast op het niveau van de gemeenteraad maar Evelyn doet dit in het bijzonder comité, Susy op school, Peter in zijn professionele bezigheden en tal van andere groenen als vrijwilliger.

We doen in Herentals als veel vanuit het stad en talrijke organisaties, maar we zouden nog meer kunnen doen. 1 voorbeeld: op sommige scholen krijgen kinderen de kans op een gezonde middagmaal. Hoe kunnen we dit op elke school aanbieden?

2023 wordt weer een druk jaar en we zijn er klaar voor.

Als afsluiter wil ik jullie enkele zaken toewensen. Ik wens jullie

- Gezond en lekker eten

- Een warme thuis

- Extra fietsenstallingen

- Een autoluwe en gezellige markt het hele jaar door

- Veilig fietsstraten in alle centra en eigenlijk in alle woonwijken

- Meer kleur door minder grijs beton en meer bomen, struiken, hagen en bloemen.

- Meer kleur door het massaal schilderen van alle elektriciteitskasten. We gaan voorstellen op de volgende Gemeenteraad.

en natuurlijk een goede gezondheid

 

Hans Van den Eynden
Voorzitter groen Herentals