Groene Sjaal 2015 - 11.11.11. Noorderwijk

20 Februari 2015

Groene Sjaal 2015 - 11.11.11. Noorderwijk

    Dat Herentals een sterke reputatie heeft opgebouwd op het vlak van ontwikkelingssamenwerking is zeker geweten. De verdienste hiervoor gaat grotendeels uit naar de Derde Wereldraad.  Zij organiseren ook jaarlijks de 11.11.11-campagne.  Hier in de stad kennen we de steunverkoop aan de warenhuizen en is er natuurlijk de overheerlijke brunch.   Maar een aanzienlijke deel van de jaarlijkse opbrengst voor 11.11.11 komt uit onze deelgemeente Noorderwijk. En hoe dat gaat en hoe dat gekomen is, is een apart verhaal.

Een verhaal dat 20 jaar teruggaat in de tijd. Het begint met enkele jonge Noorderwijkenaren, nieuwe inwoners, die de Noord-Zuidproblematiek genegen zijn en al een 11.11.11.-verleden hadden.  Zij wilden hun engagement verderzetten in Noorderwijk op onontgonnen terrein. Maar ze kwamen daarbij tot een zeer vervelende vaststelling.  Hoewel niet officieel, leek 11.11.11 al te bestaan in Noorderwijk.  Er wordt op dat moment al jarenlang in het weekend van 11 november een geldinzameling georganiseerd, niet onder de noemer 11.11.11, maar  als 11.11. De opbrengst gaat afwisselend naar een Noorderwijkse pater/missiehelpster. Onze initiatiefnemers beraden zich hoe ze hiermee moeten omgaan. Want een ingeburgerde en lovenswaardige actie voor het eigen volk georganiseerd door de lokale Gemeenschapsraad, daar raak je zomaar niet aan.  Onze Noorderwijkse 11-11-11-ers hebben hun stoute schoenen aangetrokken en hebben hun collega's erop gewezen dat er in het weekend van 11 november geen andere geldinzamelingen dan voor de echte 11.11.11-actie mogen plaatsvinden. Het compromis bestond erin dat de Gemeenschapsraad haar inzameling met een maand vervroegde naar het weekend van Noorderwijk Kermis. En omdat het dan oktober is verviel hun naam 11.11.

Zo was de enige echte 11.11.11-actie Noorderwijk gelanceerd. Het materiaal dat ter beschikking wordt gesteld, wordt zo veel mogelijk deur aan deur verkocht op zaterdagvoormiddag. De uitvalsbasis is het Parochiecentrum. Daar wordt een plannetje met enkele aangeduide straten uitgekozen. Het pakketje met wenskaarten, kleurpotloden, fluostiften, cacaopoeder, sleutelhangers of wat dan ook ligt klaar. Een beetje wisselgeld in de zakken en wegwezen.

Wat volgt blijft steeds een bij wijlen spannende, maar zeker unieke, soms bevreemdende, van deprimerende tot hartverwarmende ervaring.

Opvallend in de beginjaren was de vraag: Is 't veu Nodderwaak of veu Hertals? Het antwoord was dan: niet voor Noorderwijk en niet voor Herentals, maar voor Afrika.

Maar zoals dat in vele verenigingen het geval is, is er ook in Noorderwijk een nood aan bijkomende vrijwilligers. Met weemoed wordt teruggedacht aan de beginjaren. Toen reed er zelfs een microwagen tijdens de inzameling rond om de actie vocaal te ondersteunen. Toen werden er nog affiches rondgedragen bij de plaatselijke middenstand.  Toen werd al eens een kookavond georganiseerd in het bijzijn van een Afrikaanse medemens. Toen waren er voldoende vrijwilligers om heel Noorderwijk  te bestrijken ? en zelfs enkele straten in Morkhoven.

Helaas geraakt men de laatste jaren niet verder meer dan de dorpskern. Elk jaar worden nieuwe medewerkers aangesproken.  Nieuwe gezichten die opduiken geven de pioniers de kracht om toch door te gaan met hun legendarisch deur aan deurverkoop. Daarvoor alleen al verdienen ze de nominatie voor de Groene Sjaal.  Velen van ons zetten zich al in voor 11.11.11. Toch willen we hierbij een oproep doen aan  al onze leden en sympathisanten om het 11.11.11-comité te vervoegen, minstens op die ene zaterdag per jaar gedurende 2 luttele uren.

Uw beloning is niet alleen een koffiekoek en een drankje na de rondgang, maar ook een goed gevoel en de wetenschap dat het nog goed meevalt met de verzuring in onze gemeenschap.

Beste vrienden, deze zeer verdiende nominatie voor de Groene Sjaal 2015 gaat naar het 11-11-11-comité van Noorderwijk, naar alle vrijwilligers van het eerste uur tot nu.  En dat waren er al  heel wat. Namen heb ik opzettelijk nog niet genoemd, maar er is één iemand die het wel verdient. Zij was er van in het begin bij en nu nog altijd. Zij is de absolute drijvende kracht, regelt de hele boel, en brengt het opgehaalde geld elk jaar trouw en tot op de cent naar Herentals.  Een warm applaus voor 11.11.11 Noorderwijk en Ann Pauwels.

Susy Matthijs en Ivo Briers