Groen zet racers in centrum opnieuw op de bestuursagenda

02 Juni 2016

Groen zet racers in centrum opnieuw op de bestuursagenda

Met een getuigenis van Tobias Daneels (foto, GVA 6 mei) onder de arm trok Lieve Snauwaert aan de alarmbel op de gemeenteraad van mei. Vooral 's avonds in de weekends is de Grote Markt geregeld een racecircuit. De zone 30 waar het stadsbestuur trots op is, werkt niet. procentZoveel

51 . autobestuurders respecteerden de snelheidsbeperking van 30 kilometer per uur tijdens een verkeersanalyse van een week, eind december. De helft dus in overtreding, een dikke 10 procent beging zelfs een grote overtreding. Als we er rekening mee houden dat er overdag geregeld gewoon niet sneller kan gereden worden door het drukke verkeer, beseffen we dat er maar heel erg weinig rekening gehouden wordt met de zone 30 in het centrum van Herentals.

Na die erg straffe resultaten kreeg de politie de opdracht op te treden, maar iedereen die 's avonds een terrasje gaat doen op de Grote Markt ziet zelf dat de bestuurders nog lang niet afgeschrikt zijn. Optrekken tot boven de 60 à 70 per uur, het is helaas geen uitzondering. Daarom vroeg Lieve Snauwaert op de gemeenteraad om nog meer controles te doen en strenger op te treden. Een stelling waar het gemeentebestuur in mee wist te gaan.

S.pa mee op de kar

En niet alleen het bestuur, ook de gemeenteraadsleden van de meerderheid steunden het initiatief van Groen. De leden van sp.a staken bordjes met 'Graag Traag' en 'Zone 30' de lucht in tijdens het betoog van Lieve. Na haar betoog gingen de handen op elkaar. Ook de socialisten beseffen dat er een probleem is. En aangezien dat probleem zich vooral tijdens de weekendnachten manifesteert, wanneer de Herentalse jeugd te voet of per fiets van café tot café gaan, of onderweg zijn naar huis, zou het enorm spijtig zijn dat er eerst iets zou moeten gebeuren vooraleer er echt actie komt. Een stelling waarmee Tobias Daneels op RTV Kempen de avond voor de gemeenteraad een gevoelige snaar raakte. Getuige de steun van de meerderheid.