Groen de straat op voor 'Uw Gedacht'

12 Juni 2016

Zaterdag 11 juni trokken we met een vijftal Groen-mandatarissen de straat op om te luisteren naar wat er leeft bij de Herentalsenaar. In de straten Koulaak en Drijvelden hoorden we enkele zaken geregeld terugkomen: Sluipverkeer naast de Ring, moeilijk fietsen in de binnenstad en geen naleving van zowat alle zones 30. Maar in de wijk rond de Koulaak waren natuurlijk vooral de deze winter gekapte Kerselaars een gespreksonderwerp. 'Goed dat ze weg zijn' hoorden we geregeld, maar dan volgde: 'Want de stad keek er al jaren niet naar om. Geen wonder dat ze ziek en verrot waren.' Natuurlijk willen de meeste bewoners hier mooie bomen langs de weg, maar dan moet de stad ook een minimum aan onderhoud voorzien. Met Groen Herentals gaan we erop toezien dat de stad haar belofte houdt om daar aan te werken. Groen probeert in heel Vlaanderen niet alleen tijdens de verkiezingen, maar ook daartussen te luisteren naar de burgers. Met de actie 'Uw Gedacht' gaan lokale afdelingen kijken bij de inwoners wat de gemeentebesturen goed doen en wat er beter kan. En daar kwamen in Herentals enkele concrete zaken uit:

Fietsen in de binnenstad, het is geen pretje

Verouderde fietspaden, fietspaden langs één kant van de baan, of de kasseien in het centrum, veel mensen zeggen dat ze niet graag met de fiets door de binnenstad rijden en dat soms bewust niet doen. Minder auto's in de binnenstad begint met de alternatieven comfortabel en aangenaam maken.

'Zone 30, wat is dat?'

De Drijvelden en Koulaak zijn een zone 30, maar daar merken de bewoners niks van, net als in andere zones 30. Zelfs in een rustige buurt buiten de Ring hebben ouders schrik om hun kinderen op straat te laten spelen. Auto's en moto's rijden roekeloos, handhaving hebben ze er nog nooit gezien.

Sluipverkeer

Een erg lokaal probleem is het sluipverkeer langs de Oud-Strijderslaan die naast de Ring loopt. Chauffeurs proberen langs hier de drukte tijdens de spits te ontlopen. Maar het zorgt ervoor dat de bewoners hun wijk amper in geraken, omdat het verkeer tot voorbij de Drijvelden staat aan te schuiven voor het rondpunt. Daarnaast wordt er op de sluipweg veel te snel gereden, wat dan weer gevaarlijk is voor de fietsers.

Een paar stevige thema's om met Groen mee aan de slag te gaan. We bedanken de inwoners voor hun tijd en mening. Als bedankje kregen ze allemaal een zakje bloemzaadjes (foto boven), noem het een kleine compensatie voor de gekapte bomen. Tijdens onze tocht kregen we het bezoek van RTV Kempen, waarbij gemeenteraadslid Lieve Snauwaert ook de nieuwe mogelijke verkaveling achter de Koulaak op het oude voetbalveld van Herentals aankaartte (foto onder). De grond werd in 2006 aangekocht door de stad, maar ligt in overstromingsgevoelig gebied. Zeker gezien de laatste weken een precaire situatie. Het zal nooit onze bedoeling zijn om zomaar alle plannen van het bestuur te dwarsbomen, maar we willen wel constructief meedenken en de stad erop wijzen dat de keuze waar je verkavelt en hoe je dat doet in de toekomst belangrijker dan ooit zal zijn. Klik hieronder voor meer info.

http://groenherentals.be/gemeenteraad/groen_herentals_waarschuwt_stad_voor_nieuwe_verkaveling_koulaak