20-01-13 Uitreiking “groene sjaal” aan bioboer Bavo Verwimp op de nieuwjaarsreceptie van Groen Herentals

25 Januari 2013

Ik ga jullie niet vertellen over Bavo in zijn kindertijd. Dat hij opgroeide op de boerderij van zijn ouders gelegen op 1 van de mooiste plekjes van Noorderwijk, net buiten het centrum en vlakbij 'het kasteel'. Ik ga ook niet uitweiden over zijn woelige studententijd in Leuven, waar hij studeerde voor wat toen nog "landbouwingenieur" heette of over zijn tijd in Tanzania waar hij werkte aan zijn thesis.De verhalen over zijn avonturen en ervaringen in Chili waar hij na zijn studie enige tijd verbleef. Die kan hij misschien ook beter zelf vertellen.

Ik wil jullie vooral duidelijk maken waarom bioboer Bavo de groene sjaal van Groen Herentals meer dan dik verdient.

Ten eerste : boer Bavo en zijn manier van aan landbouw doen!

Toen hij in 2008 het bedrijf over van zijn ouders overnam, maakte hij meteen werk van de overschakeling naar biologische landbouw. Van een gespecialiseerd bedrijf naar meer differentiatie, om de impact op de omgeving klein te houden. Het begon toen allemaal met de teelt van aardappelen. Ondertussen is de boerderij "De Kijfelaar " een gemengd bedrijf met een 30-tal hectare akkerbouw, wat groenten, en een 25-tal grasstiertjes.

De belangrijkste teelt blijft wel de biologische aardappel : boer Bavo teelt een 4-tal soorten van vastkokend tot bloemig en zelfs echte frietpatatten. De grasstiertjes worden gevoerd met gras en gras klaver dat geteeld wordt op de stukken grond die in rotatie zitten en dus dat jaar eigenlijk "in rust" zijn. De grasstiertjes zorgen voor prima mest en zo is de cirkel rond.

Ten tweede : boer Bavo en zijn hoevewinkel!

Om het transport zo veel mogelijk te beperken verkoopt boer Bavo zijn producten zo veel mogelijk aan mensen uit de buurt in zijn hoevewinkel en ook aan de lokale voedselteams. In zijn winkeltje verkoopt hij niet alleen de groenten en aardappelen van eigen kweek, maar hij heeft zijn aanbod nog vergroot met biologische groenten van de vroegmarkt en eerlijke producten van de wereldwinkel. Velen hebben ondertussen de weg naar zijn kleine hoevewinkel gevonden.

Ten derde : boer Bavo en zijn visie op ecologische landbouw en economie!

Bavo is al heel lang, lang voor hij zelf boer is geworden, actief bij Wervel : de werkgroep voor rechtvaardige en verantwoorde landbouw. Zo heeft hij een duidelijke visie ontwikkeld op de harmonie tussen mens, landbouw en natuur. Die visie brengt hij op verschillende manieren aan de man.

Hij nodigt de voedselteams uit op zijn boerderij en geeft hen naast een tas soep een deskundige uitleg over ecologisch boeren.

Vorig jaar schreef hij voor Wervel de brochure "Andere landbouw, andere economie" waarin hij pleit voor een meer ecologische economie.

Naar aanleiding hiervan gaf hij onlangs ook een lezing over agro-ecologie en economie op de conferentie georganiseerd door Europarlementslid Bart Staes

En zo zou ik nog wel even kunnen doorgaan. Bioboer Bavo is "goed bezig".

Dus voor diegenen die er nog niet geweest zijn, de boerderij van boer Bavo is zeker de moeite. De winkel is open op vrijdagnamiddag en zaterdagvoormiddag.

Proficiat aan Bavo Verwimp.

Susy Matthijs